Den otevřených dveří

Den otevřených dveří na výstavbě prodloužení trasy metra V.A

Metrostav: tisková zpráva
datum vydání: 18. 6. 2011

Více než 8500 zájemců si přišlo v sobotu 18. června prohlédnout na pražský Vypich výstavbu pokračování trasy metra A. Vede z dosavadní konečné v Dejvicích do Motola, měří 6134 metrů a staví jej sdružení firem Metrostav a Hochtief. Návštěvníci se zajímali zejména o nejmodernější techniku TBM-EPB, tedy o dva plnoprofilové zeminové štíty, jimiž Metrostav razí jednokolejné tunely metra.

Odborníci společnosti Metrostav ukázali Pražanům a dalším příchozím v 34 m hluboké montážní šachtě místo, v němž jsou oba stroje postupně smontovány a odkud se už první štít jménem Tonda vydal na cestu podzemím směr Petřiny. Dále si lidé mohli prohlédnout druhý štít, který při příležitosti Dne otevřených dveří pokřtili primátor hlavního města Bohuslav Svoboda, jeho náměstek Karel Březina, generální ředitel Dopravního podniku Martin Dvořák a generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát jménem Adéla. Ta je stejně jako její dvojče výrobkem německé firmy Herrenknecht a měří přes 100 m na délku, 6 m v průměru a váží přes 800 tun.

Zájemci mohli rovněž nahlédnout do části jednokolejného tunelu, který vzniká za Tondou a který je vyražen v délce 220 m. Celkem pak oba stroje vyrazí 8100 m (2x 4050). Účastníci akce se dále seznámili s podmínkami práce zaměstnanců Metrostavu v podzemí, s další používanou technikou a zařízením staveniště. Na velkoplošných panelech se pak mohli podívat na technická data projektu, na němž by měly stavební práce skončit v závěru příštího roku. Na trase budou čtyři stanice. Tři – Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny – budou ražené, jedna hloubená – Motol. Trasa, jíž projede vlak metra při průměrné rychlosti za 7,5 minuty, by měla být dokončena v roce 2014.

„Ražba tunelů pomocí mechanizovaných štítů se výrazně odlišuje od klasických technologií ražení, kde se k rozpojování čelby používají trhací práce a strojní mechanizace jako jsou tunelbagry, frézy atd. To vše se děje za postupného zajišťování výrubu svorníky, ocelovými sítěmi a stříkaným betonem. U mechanizovaného ražení pak rotující řezná hlava štítu osazená řeznými noži a valivými disky rozpojuje horninu. Ta následně putuje do odtěžovací komory a z ní je vynášena šnekovým dopravníkem na dopravníkové pásy a jimi na mezideponii. Podstatné na tomto způsobu ražení a vystrojování tunelu je to, že vyražený prostor za štítem je okamžitě zabezpečen železobetonovým ostěním,“ vysvětluje zjednodušeně princip ražby Ing. David Cyroň ze společnosti Metrostav, který má právě technologii TBM na starosti. A dodává: “Ražba štíty byla vybrána mj. pro svou rychlost, bezpečnost a hlavně variabilitu pro použití ve složitých geologických podmínkách Prahy“.

Fotodokumentace ke stažení
V případě zájmu si fotografie stáhnete stisknutím pravého tlačítka myši na náhled fotografie a zvolením položky „Uložit cíl jako“ z menu, které se Vám objeví. Fotografie jsou v tiskové kvalitě.

Další informace poskytne:
Ing. František POLÁK
tiskový mluvčí Metrostav a.s.
Telefon: 266 709 294
E-mail: polakf@metrostav.cz

Diskuse a komentáře k článku jsou možné ve fóru.